Vaak krijg ik deze vraag: “Waarom ligt mijn hond op mijn voet?”. Dit wordt bijna meteen gekoppeld aan dat de hond dominant is. Dit zelfde geldt overigens ook voor de lig positie van de hond. Hoe hoger, hoe hoger op de ladder. Maar is dit ook zo?
Ruim 15 jaar geleden was ik in het bezit van een Centraal Aziaat. In die tijd was ik regelmatig te vinden in de bossen net onder Parijs, Fontainebleau. Een bos met allemaal rotsen waar je op kan klimmen. De centraal aziaat was nog geen jaar toen ze daar voor het eerst naar toe mocht. Terwijl wij met z’n allen bezig waren onder aan de rots, was zij naar boven gegaan om boven op een rots te gaan liggen. Was ze dominant over ons?
En dan hebben we de pups. Iedereen die meerdere honden heeft en pups bij een oudere hond plaatst, kent het verschijnsel: de pup kruipt in en op de oudere hond. Maar als we dan verder kijken en dit analyseren, zie je eigenlijk dat de jongere hond altijd naar de oudere hond gaat. De oudere hond nooit naar de jongere.
Gaan we nog een stap verder en de mens er in betrekken, zie je dat honden naar ons toe komen. Ze kruipen tegen je aan, liggen over je heen (als ze op de bank mogen) en het maakt daarbij niet uit hoe groot of klein ze zijn. Maar ga jij naar de hond toe en ga jij met je hoofd op de hond liggen (zeg eerlijk, wie heeft dat niet geprobeerd……), dan lopen ze vaak weg. Slechts een enkele hond blijft liggen. Dat zij op ons mogen liggen en wij niet op hen, is dat dan dominantie? Dat wij hun niet mogen domineren?
Ok, dan nog een stap verder. Waarom mogen kinderen dan wel op een hond liggen? Als het al dominantie was of juist het niet accepteren van onze dominante houding naar een hond door ons hoofd op de hond te leggen, hoe verklaar je dat een kind dit dan wel kan? Is een kind dominanter dan de hond?
Sociaal contact
Je merkt aan alles dat het kraakt. Het klopt gewoon niet. De feiten spreken elkaar gewoonweg tegen. Als je gaat verklaren wat je ziet, dan kan je er niet omheen dat de positie van de hond niks te maken heeft met of een hond dominant* is of niet. De positie van een hond kan functioneel zijn zoals bij de centraal aziaat. Centraal aziaten staan bekend om hun zelfstandigheid als ook om hun eigenschap goed te kunnen waken over een kudde. Ook al was ze een jaar, dat was wat ze aan het doen was. Kijken of alles wel goed ging.
Aan de andere kant zijn honden sociale dieren. Het zijn dieren die elkaar vaak opzoeken, maar ook ons mensen. Ze vinden het fijn om fysiek contact te hebben. Dat is voldoende. Daarbij is er zeker een soort van rangorde: de jongste ligt op de oudste en de jongste zoekt de oudste op. Maar dit is een heel ander soort rangorde dan dat een hond dominant is. Dit is ook vaak waarom een hond aan of op je voet ligt. Het is het fysieke contact wat een hond fijn vindt**.
Jaloezie
Een hond zou een hond niet zijn als het niet net iets complexer is dan dit. Het sociale van een hond kan de hond ook in de weg zitten. Ze komen dan niet alleen bij je liggen voor het fysieke contact, maar komen bij je liggen om er voor te zorgen dat er niemand anders bij kan komen.
Je kan zien dat het om jaloezie gaat, wanneer je hond bijvoorbeeld er tussen gaat staan wanneer je iemand wil begroeten of een knuffel wil geven. Over jaloezie zal ik later een keer een blog gaan schrijven. Want dat is een onderwerp op zichzelf.
Steun zoeken
Dit kan binnen als buiten. Als je hond onzeker is en er komen opeens vreemde mensen/honden in de buurt en je hond zoekt op dat moment contact met je of gaat dan op je voeten liggen, dan is de kans groot dat hij steun zoekt. Ga dan niet belonen, maar als iemand te dichtbij komt, zorg dat die persoon dan niet te dichtbij komt. Ditzelfde geldt natuurlijk voor een nieuwsgierige hond. Veel honden zijn nieuwsgierig. Dus als hij er aan toe is, zal hij vanzelf op onderzoek uit gaan. Ga dit niet forceren, maar zorg er voor dat je hond zich veilig voelt. Vanuit deze veiligheid kan hij dan zelf op onderzoek uit gaan.
Als je hond nu bij je komt en tegen/op je gaat liggen, laat het lekker gaan. Vergeet die dominantie en geniet van het moment. Het bevestigd de goede band met je viervoeter.
* lees voor meer informatie over een dominante hond ook eens: https://www.arvidvanputten.nl/dominante-hond/
** Er zijn uitzonderingen waarbij een honden daadwerkelijk ook bijten wanneer ze bijvoorbeeld op je schoot of op je voeten liggen. Dat is een heel ander soort gedrag en kan verschillende oorzaken hebben. Mocht dit bij jou het geval zijn, kan je altijd contact met me opnemen, dan ga ik samen met jou kijken waar het vandaan komt en hoe dit op te lossen is.