fbpx

Vechtende honden

Vechtende honden

Vechtende honden zijn nooit leuk om te zien. Maar wat doe jij als het gebeurt? Veel mensen beweren dat je niet moet ingrijpen en dat je vechtende honden het zelf moet laten uitzoeken. Een bewering waar ik niet achter kan staan. Ik hanteer liever de uitspraak: “Ik bepaal wanneer er gevochten wordt en dat is nooit“.

Dit wil overigens niet zeggen dat een hond een andere hond niet mag afsnauwen. Soms is dat nodig en ook goed voor het in stand houden van de onderlinge hondentaal. Met snauwen geven honden een grens aan. Het gaat fout wanneer deze grens niet wordt gerespecteerd door de andere hond. Vaak kan je dit zien aankomen. Spanning bouwt op tussen honden en langzaam kan iets onschuldigs ontwikkelen tot een gevecht. Naast dat honden elkaar kunnen verwonden, leren honden ook dat vechten er bij hoort. Onzekere honden hebben overigens nog eens geleerd dat ze het zelf moeten oplossen en zullen dit dan ook vaker in gaan zetten wanneer een soortgelijke situatie zich weer voordoet. Helemaal wanneer ze de vorige keer “hebben gewonnen”.

Ik vind het belangrijker dat honden niet leren om te vechten. En dat ze leren dat wij ze uit moeilijke situaties halen. Dit is iets anders dan een hond onnodig beschermen of betuttelen. Simpel weglopen (waarbij je eigen hond dan meegaat en uit een situatie wordt gehaald) of een andere hond wegsturen kan al rust geven.

Maar je eigen hond beschermen is niet het enige. Wat ik mis, is dat mensen elkaar helpen of gewoon laks zijn in het bijsturen van hun eigen hond. Als ik ergens een grom hoor, richt ik altijd mijn aandacht op wat er gebeurt. Als er een situatie ontstaat waarbij honden het niet met elkaar kunnen vinden, zal ik altijd een helpende hand bieden om honden uit een gevecht te halen. Het maakt daarbij niet uit of het wel of niet mijn honden zijn of dat ik de mensen wel of niet ken. Op dat moment gaat er iets niet goed en het is beter om de situatie snel onder controle te krijgen. Sommige honden weten namelijk niet van ophouden. En dat is niet alleen toe te schrijven aan bepaalde sterke rassen. Ook de rassen die een stempel hebben dat ze goedaardig zijn, kunnen een waas voor de ogen krijgen. Hoe sneller de honden uit elkaar worden gehaald, hoe minder kans er bestaat dat er gewonden uit de strijd komen.

Bijtwonden kunnen soms schadelijker zijn dan het lijkt. Lees hiervoor het artikel: Bijtwonden, vaak erger dan het lijkt

16 gedachten over “Vechtende honden”

  1. riekie jansen thoma

    helemaal mee eens
    maar hoe haal je ze uit mekaar?
    zijn er speciale handelingen die je kunt verichten?
    dat zou ik graag willen weten….

  2. Ik kreeg deze vraag ook op Facebook, hoe haal je ze dan uit elkaar? Ik zal binnenkort een stuk schrijven op welke manieren je ze uit elkaar kan halen. Wat de voor, maar ook zeker de nadelen zijn bij de verschillende methodes. Want hoewel het trekken aan de achterpoten effect heeft, kan dit er ook voor zorgen dat je in sommige gevallen zelf gebeten wordt. Ik denk dat dit stuk (het uit elkaar halen) nog dit jaar op m’n website zal staan.

  3. Ja, een stuk hoe je honden uit elkaar haalt is wel heel welkom. Hond aan de achterpoten van de andere hond aftrekken kan ook wonden veroorzaken. Ik hoop het niet mee te maken. Ik heb gelukkig op mijn hondenscchool ook geleerd om een hond weg te sturen. Wordt helaas niet vaak gewaardeerd door de andere hondeneigenaar maar dat is dan heel jammer.

  4. mee eens! Snauwen en een grens duidelijk maken mag. Vechten is ook voor mij een stap te ver. dan heb ik zelf iets gemist in het overnemen van de sturing om het zo te zeggen. Heb zelf 3 honden waarvan 1 reu die hen helpt als ze worden belaagd. dat mag. Tot een bepaalde grens. Daar dien ik het dan over te nemen. Uit elkaar halen van vechtende honden hoe je dat doet is volgens mij mede afhankelijk van het feit of je de honden kent. En wat daarbij je eigen ervaring is. Voorkomen van een gevecht is denk ik altijd beter, ja en daarvoor moet je als eigenaar soms honden wegsturen wat inderdaad en helaas niet altijd wordt gewaardeerd. Ik doe het wel regelmatig omdat ik er dien te zijn voor mijn honden.

  5. Wanneer je iets schrijft over uit elkaar halen wil ik ook graag aandacht voor het volgende.

    Hoe haal je de honden uit elkaar wanneer je alleen bent? ( gevecht in eigen roedel).
    Wanneer je thuis bent kan je ze naar een deur loodsen om te proberen aan iedere kant van de deur een hond te krijgen. Doek over je eigen handenr bescherming te ( je zit met je handen dicht bij de koppen/bekken). Maar hoe doe je dat wanneer je in buitengebied bent? . Ooit gehad toen ik de auto vlakbij had, dus gelukt om er een in de auto te krijgen ( met oa ook schade aan de eigen handen) maar stel dat je ver van de auto weg bent in buitengebied en je bent alleen?

  6. Ik pak beide honden bij de halsband til ze zover mogelijk op en draai de band strak tot ze loslaten. Ik heb dit helaas bij mijn eigen AB teven 4 dagen lang zo’n 4 x per dag gehad. Als ik op dat moment visite had waren die binnen 1 sec. weg en stond ik er alleen voor. Probleem was dan inderdaad het scheiden de loopse teef bleef woest gelukkig kon ik de andere met moeite verbaal wegsturen en de gang intrappen. Mijn teven waren volledig op elkaar gefocust en dus heb ik geen last gehad. Ik denk wel dat dit ook door het ras komt. Ben wel benieuwd in hoeverre ik aan deze gevechten schuldig was door onwetendheid en gebrek aan leiderschap.

  7. Wij hebben een ‘probleemhond’ (Wendy) in huis genomen. We hebben ook al een bulldog. Ze hebben welgeteld 4 x ruzie gehad, en dat was elke keer onze schuld, doordat wij de signalen te laat door hadden. Tegenwoordig zijn wij erop getraind en weet ik al van tevoren of ik op moet letten (mede door met Wendy cursussen te volgen) Ze verwacht nu ook van mij dat ik de leiding neem. Achteraf gezien is het enige probleem wat ze heeft mensen.. ironisch..

  8. ik heb een vraag ik heb moeder en dochter en dat gaat sinds kort echt niet meer dat ik ze dus gescheiden moet houden wat niet prettig is voor hun maar ook niet voor mij
    nu is mij geadviseerd muilkorven te halen zodat ze elkaar niet kunnen verwonden wat de laatste keer dus goed gebeurt is het is in mijn ogen roedelmacht maar hoop dat het wel over gaat want ik wil geen van twee moeten weg doen samen uitlaten gaat ook niet

    graag advies

    1. Beste Joyce,

      ik zie dat je ook een prive bericht op de facebook van hondencoach (www.facebook.com/hondencoach) hebt geplaatst. Ik zal je daar verder antwoord geven.

      Vriendelijke groet,
      Arvid.

  9. Ik heb een keer mn handen ertussen gegooid om ze los te krijgen behalve dat t niet gaat lukken lag ik ook open…wie het was geen idee is n kwestie van seconden.
    Wel gemerkt dat de achterpoten optillen hielp bij incidenten…
    Ik heb inmiddels een muilkorf liggen want mn hond wil tegenwoordig veel honden aanvallen. Vreselijk:*(…ik ben na de eerste twee keer zo bang geworden dat ik echt geloof dat het nu een negatieve cirkel is geworden. Ik hoop dat we er bij kunnen zijn in Zaltbommel voor hulp.
    groetjes inge

    1. Arvid van Putten

      Beste Inge,

      het is inderdaad niet verstandig om je handen tussen de honden te doen. Het optillen van de achterpoten kan helpen, maar vaak genoeg lukt dit ook niet. Een hond kan zelfs de persoon bijten die de achterpoten optilt.
      Je schrijft dat je hoopt dat je er bij kan zijn in Zaltbommel. Ik heb alleen nog geen inschrijving ontvangen, klopt dit?

      Vriendelijke groet,
      Arvid.

  10. Erna van den Berg

    Ik grijp ze beiden bij de nekvel tot ze wat kalmeren en zorg dat ze elkaar niet meer aankijken waarbij ik eis door streng te zeggen. Stoppen nu. Dan kan de ander de honden aanlijnen. Tot nog toe werkt dat. Ik aarzel niet en ben duidelijk dat ik de baas ben.dit werkt tot nog toe altijd en ik ben nooi verwond en werd altijd. Ook is de agressie er direct uit.

  11. hallo

    ik heb een tekkel van 11 jaar en sinds 2 maanden hebben we er eentje bij zij is 8maand beiden teeefjes decouderechondcheeft tot 4 keer toe de jonge hond gegrepen en alle keren heb ik ingegrepen en laten blijken dat ik dit niet wil want ik ben de roedel leider is dit nu fout of niet de een Egt je mag niet ingrijpen en een ander zegt weer van wel wat te doen

    groetjes ida

    1. Arvid van Putten

      Beste Ida,

      het is niet te doen om op deze manier je van advies te voorzien. Graag wil ik je vragen om een mail te sturen via het formulier. Dan kan ik kijken wat ik voor je kan betekenen.

  12. Hallo,
    Wij hebben 2 tekkels van 15 en 11 jaar, beiden teef, en 2 bordercollies, 1 teef van 8 jaar en 1 reu van net 6 jaar. De reu is het laatste gekomen als herplaatser van 10 maanden. Tot vorige zomer was er geen enkel probleem tussen de honden. Sindsdien valt de bordercollie teef de tekkel van 11 jaar aan, vooral als deze tekkel lieve aandacht van ons krijgt. Ik heb de indruk dat de bordercollie teef in feite wat onzeker is. Ze is een hele lieve hond die prima luistert maar ook snel kan omslaan in super alert en actief. Dit laatste met name buiten. In huis is ze zeer rustig. De 11 jarige tekkel is zachtaardig, aanhankelijk en snel angstig (vreemde situaties). Alle honden krijgen voldoende lichaamsbeweging. We wonen buiten (bos, hei, wei) en hebben zelf ruim 3 hectare land waarop paarden en schapen. De bordercollies drijven de schapen, speuren, frisbee. Ikzelf heb gehoorzaamheid cursus gedaan, frisbee cursus, schapen drijven geleerd enz. Alle 4 de honden luisteren goed. Ik houd nu de bordecollie en tekkel uit elkaar en probeer op zo goed mogelijk op de signalen dieze geven te letten maar ik vind dit niet prettig. Zijn er wellicht bruibare tips en/of adviezen?

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven