[vc_row][vc_column][vc_column_text]Je hebt van die verhalen dat honden uit het niets bijten. Een gevaarlijke situatie, want je weet nooit wanneer hij de volgende keer weer zal toeslaan. Een situatie die vaak door de mensen, onbewust, is gecreëerd. Aan de hand van onderstaand voorbeeld zal het waarschijnlijk een stuk duidelijker worden.
Er zijn twee collega’s op het werk, A en B. Hun verhouding is normaal en er is niets aan de hand. Eén van de twee, “A”, is een grappenmaker en vindt het leuk om andere mensen te plagen. In het begin is dit allemaal leuk en aardig. B lacht om de grappen die A maakt. A, gestimuleerd door het resultaat, gaat door om B te plagen. B begint het langzaam minder leuk te vinden. Hij gaat signalen afgeven dat het nu wel over moet zijn. Hij loopt weg, gaat A negeren en zegt dat hij het niet meer leuk vindt. A gaat alleen maar door en weet niet van stoppen. Uiteindelijk is B het zo zat dat er ruzie komt. Deze ruzie kan woordelijk en/of fysiek zijn, dat maakt niet uit.
Na de ruzie leggen A en B het bij nadat ze het hebben uitgepraat. De volgende dag begint A alleen weer met plagen, hij kan het gewoon niet laten. B begint nu al snel met de signalen af te geven en zal er een paar overslaan met als gevolg dat de twee weer ruzie krijgen. Weer leggen ze het bij. Dit cirkeltje van plagen, ruzie en bijleggen gaat een paar keer door. B leert in dit proces dat de signalen die hij afgeeft niet worden opgepakt door A en gaat steeds meer overslaan. Er komt een punt dat B helemaal geen signalen meer afgeeft en dat wanneer A in de kamer komt, ze ruzie hebben.
En zo gaat het ook met honden. Honden hebben een scala aan signalen die ze afgeven om aan te geven dat ze geen ruzie willen. Het begint met kleine signalen zoals in de lucht likken, wegkijken, smakken en gapen. Als dit niet werkt, zullen ze duidelijkere signalen gaan gebruiken om een conflict te ontwijken en aan te geven dat ze iets niet leuk vinden. Ze kunnen bijvoorbeeld weglopen of de rug toe draaien. Als ook dat niet werkt, zullen ze langzaam aan overgaan op grommen, daarna likken en als laatste bijten. Bijten voor de hond staat gelijk aan ruzie op onze schaal met signalen en is het laatste redmiddel wat een hond heeft. Een hond die heeft geleerd dat zijn signalen niet worden opgepakt, zal uiteindelijk uit het niets bijten. En omdat bijten eigenlijk altijd resultaat heeft, zal dit vaker worden ingezet.
A en B kunnen het weer goed krijgen, meestal met de hulp van een derde persoon die voor de twee bemiddelt. Ook honden kunnen weer leren dat ze niet meteen hoeven te bijten. Het begint dat we de signalen van de hond gaan erkennen. Er tegenin gaan, heeft vaak het tegengestelde effect waarbij het een strijd wordt tussen mens en dier. Als de hond ziet dat we de signalen erkennen en dat we daar iets mee doen, zal hij het weer vaker gaan toepassen.
Het terug krijgen van de rust, heeft onder andere met respect en vertrouwen te maken. Als je respect toont naar je hond en het vertrouwen geeft dat er niets zal gebeuren, kan de hond ook tot rust komen. Dit is de basis voor een hond om zijn signalen weer te gaan gebruiken. Let op: respect kan je NOOIT afdwingen, slechts krijgen/verdienen. Een exacte beschrijving is verder niet te geven aangezien elke hond en situatie anders is.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]