Een time out wordt vaak bij kinderen ingezet. Ze zijn vervelend of hebben iets fout gedaan. Je zet ze even apart en vaak met een opdracht om na te denken over wat er is gebeurd en waarom ze apart zitten. Na een tijdje, wanneer het kind gekalmeerd is, wordt deze weer opgehaald. De ouder gaat een gesprek aan met het kind en er worden eventueel afspraken gemaakt.
Bij een hond zie ik hetzelfde gebeuren. Het gaat fout, de hond wordt tijdelijk apart gezet en wanneer deze tot rust is gekomen, mag hij terug komen. En dit lijkt te werken, althans voor korte duur. De reden is omdat een time out bij een hond anders werkt dan bij de mens.
De basis is hetzelfde. Er gebeurt iets, je zet de hond of het kind even apart en nadat de rust terug is, mag deze terug komen. De reden dat de rust terug komt, is omdat de prikkel weg wordt gehaald. De prikkel die er voor heeft gezorgd dat het kind of de hond over een bepaalde grens is gegaan. Als de prikkel niet meer aanwezig is, zal de rust terugkeren in het kind of in de hond. Voor zover is het gelijk aan elkaar.
Het verschil zit in de laatste fase. Bij een kind kan je communiceren om na te gaan of ze hebben begrepen waarom ze in een time out zaten. Het kind kan vervolgens nadenken of ze dit nog een keer gaan herhalen of het de volgende keer zullen laten om niet in de time out te komen. Een hond kan dat verband niet leggen. Ze worden rustig omdat de prikkel weg is gehaald. Maar de volgende keer dat de prikkel weer wordt toegediend, zullen ze hetzelfde gedrag vertonen. Bij een hond zal je dus moeten gaan trainen dat de hond ander gedrag gaat laten zien terwijl de prikkel aanwezig is. Alleen dan zal je in de toekomst blijvende gedragsverandering zien.
Betekent dit dat je een hond nooit meer een time out mag geven? Vreemd genoeg, nee. Het kan zijn dat je zelf op dat moment gefrustreerd bent geraakt van het gedrag van je hond. Als je je hond dan een time out geeft, geef je dus eigenlijk jezelf ook een time out. Jouw prikkel is namelijk de hond. En als je gefrustreerd bent, kan je niet met je hond trainen. Die zal dan namelijk alles doen behalve wat je van hem vraagt. Door je hond een time out te geven, krijg je zelf ook weer rust waarna je de training kan hervatten of op een ander moment verder gaat met de training.