fbpx

Teken en de ziekte van Lyme

Teken en de ziekte van lymeArtikel geschreven door Angela van Iersel
praktiserend dierenarts bij De Limes Diergezondheidscentrum

Teken zijn net als vlooien, beestjes die we liever niet zien bij onze viervoeters. Teken bevinden zich meestal in laag struikgewas, als de hond hier onder door loopt laat de teek zich vallen, bijt zich vast en blijft vervolgens meestal een dag of 3 op de hond aanwezig om bloed te drinken. Is hij hier mee klaar dan laat de teek zich weer op de grond vallen en wacht op zijn volgende slachtoffer als hij weer honger krijgt. Bij het vastbijten injecteert de teek wat speeksel om er voor te zorgen dat het bloed niet stolt, dit geeft meestal een kleine zwelling vergelijkbaar met wanneer wij door een mug gestoken zijn. Deze zwelling moet na verwijderen van de teek wel snel verdwijnen. Blijft hij meer dan een paar dagen aanwezig of wordt hij steeds groter dan is de kans groot dat de teek besmet was en is het goed om de zwelling te laten controleren door een dierenarts.

De ziekte van Lyme komt de laatste jaren steeds vaker voor bij de mens, reden voor een hoop vragen over risico’s bij onze huisdieren.
Het risico op besmetting is bij de hond groter dan bij de mens, omdat deze door het lopen in struikgewas etc. een groter risico lopen op het krijgen van teken. Ook wordt door de vacht een teek minder makkelijk opgemerkt. Hoe langer een teek aanwezig is, hoe groter het risico op besmetting wordt. Ook fout verwijderen van de teek geeft een groot risico op besmetting.
In risico gebieden kan zo’n 50% van de teken besmet zijn met de Borrelia Burgdorferi bacterie die verantwoordelijk is voor de ziekte van Lyme.
Teken zijn over het algemeen actief in de periode van maart tot oktober. Ze zijn met name actief met vochtig weer.

Net als bij de mens geeft Lyme vage symptomen bij de hond: koortspieken, vermoeidheid, algemeen ziek zijn, kreupelheid door zwelling van de gewrichten en soms zelfs neurologische verschijnselen. Verschijnselen treden soms pas enkele maanden tot zelfs jaren na de besmetting op. Als er op tijd behandeld wordt, is Lyme prima te behandelen met een antibiotica kuur. Wordt er pas op een laat moment gestart met de behandeling dan blijven er vaak restverschijnselen aanwezig. Omdat de symptomen vaak pas een lange tijd na de infectie optreden is in dit geval voorkomen beter dan genezen.

Hoe voorkom je de ziekte van Lyme bij je huisdier:

  • Controleer elke dag op teken, met name na boswandelingen.
  • Verwijder alle zichtbare teken met een speciale tekentang, de teek niet verdoven met alcohol of iets dergelijks. As reactie hierop zal de teek namelijk speeksel injecteren en op deze manier uw huisdier infecteren. Als je een pipet/band gebruikt tegen teken vallen teken er doorgaans binnen 48 uur dood vanaf, desondanks is het verstandig om ook dan alle zichtbare teken te verwijderen. Hoe eerder ze weg zijn hoe beter.
  • Gebruik tekenwerende middelen: tekenband of pipetjes
  • Trekt de ontstane zwelling na verwijderen van de teek niet binnen een paar dagen weg of wordt hij steeds groter, neem dan contact op met je dierenarts
Teken en de ziekte van lyme
Percentage tekenbeten gezien over het hele jaar

 

Op internet kan je zien hoe groot de verwachting is van teken bij jou in de buurt. Ga hiervoor naar: www.tekenradar.nl

Scroll naar boven