Een pup krijgen is niet zo maar iets. Na de eerste acht weken breekt de echte socialisatie periode aan. In deze periode is de veerkracht van de pup nog optimaal en kan zich daardoor snel aanpassen aan een andere omgeving of veranderende situaties. Ook is dit een goede periode om dingen aan te leren wat ze verder in hun leven ook mogen en niet mogen (zoals bijvoorbeeld op schoenen kauwen). Na deze periode is het nog steeds mogelijk, maar kan het lastiger worden om de hond nog bij te sturen. Vier weken om dus de perfecte hond te krijgen. Hier onder een lijst waar je de hond aan bloot kan stellen en naast deze lijst zijn er nog genoeg andere onderwerpen te verzinnen. De belangrijke onderdelen zijn:
Contact met mensen
- ontmoeten van mensen
- ontmoeten van mensen met petjes op
- ontmoeten van mensen met een helm op
- ontmoeten van jongeren
- ontmoeten van peuters
- winkelwagen
- scootmobiel/rolstoel
- iemand op krukken
- iemand met een hond/honden
- iemand die de pup recht aanstaart
- zachtjes trekken aan de oren/oren inspecteren
- zachtjes trekken aan de lippen/tanden kijken
- zachtjes aan staart trekken
- paraplu
Verkeer
- passerende auto’s
- wegrijdende auto’s
- toeterende auto’s
- dichtslaan van autodeuren
- brommers
- fietsers
- bussen
- vrachtwagens
- tram/trein
- perron verkeer
- lift
Vervoer
- meerijden in de auto
- busrit maken
- meegaan in de tram/trein
Verzorging
- borstelen
- douchen
- poten wassen
- afdrogen
- controle van de voetzolen
Huishouden
- stofzuiger
- zwabber
- bezem
- stoffer en blik
- vuilniszak
- verplaatsen van de kliko
- dichtslaan van de kliko
- aanbellen
- kloppen op de deur
- kloppen op het raam
- postbode
En dan moet je de bovenstaande onderdelen meerdere malen uitvoeren, mag je niet te veel doen op 1 dag omdat het anders te veel wordt en moet de pup ook nog voldoende rust hebben. Voel je de druk al opbouwen?
Wees gerust. Veel van bovenstaande punten zal je waarschijnlijk in 1 keer pakken. Als je bijvoorbeeld gaat wandelen kom je al snel mensen, fietsers, brommers en auto’s tegen. Zie je dat je pup er heftig op reageert, ga hier dan extra mee aan de slag zodat je het gedrag goed kan bijsturen en het een mooie sociale pup wordt.
Succes met het opvoeden en vergeet voornamelijk niet te GENIETEN. De puppie dagen zijn voorbij voordat je er erg in hebt.
Leuk artikel Arvid maar wat ik altijd mis in dit soort beschrijvingen is; “hoe” je dat dan moet doen. Je zegt: “zie je dat je pup er heftig op reageert, ga hier dan extra mee aan de slag zodat je het gedrag kan bijsturen en het een mooie sociale pup wordt”. Dat klinkt zo algemeen namelijk. “er mee aan de slag” en “gedrag bijsturen” …
Dat mag wat mij betreft iets duidelijker uitgelegd worden.
Het tot in detail uitwerken van deze punten is te uitgebreid voor dit blog. Wat in het geval met het voorbeeld wat je aanhaalde bedoeld wordt, is meer oefenen zodat het gedrag verandert van je pup.
Een erg duidelijk stuk Arvid! Erg handig om als leidraad te gebruiken.
Mooi artikel Arvid ! Inderdaad belangrijke zaken voor socialisatie, maar andere zaken zijn minstens zo belangrijk om de omgang met de hond op latere leeftijd nu aan te pakken. Hiërarchische regels binnen een roedel (gezin). Voedsel nijd, Territorium drang, Waakzaamheid, Claimen van plaats, voorwerp of aandacht, Sociale omgang met roedelgenoten (gezin), Alpha en Omega, Sociale genegenheid, Spelen, Veiligheid en rust, Leiders en volgers enz. enz. enz. Jullie pup kan een enorme inspiratiebron zijn voor nog meer mooie artikelen. Na week 12 wordt het een ander verhaal, maar minstens zo boeiend !
Klopt helemaal Bart. Dit was het eerste, maar zeker nog niet de laatste zijn.
Wij vangen een oudere put ( 9 maanden) op. Het is een beagle, en hij kom uit een lab. Ik vraag me af, of precies dezelfde dingen van toepassing zijn op hem. Binnen met het eigen gezin, is Riley een vrolijke hond. Spelen, pikken, knuffelen, alles wat iedere andere pup doet. Maar hij is zo enorm bang voor vreemde mensen. Wat ik nu doe, dat is mensen gewoon laten komen, maar hem niet zomaar aaien. Pas doen als hij naar je toekomt. Maar hij bljft bang. Heb je tips om hem wat beter te kunnen kateb wennen aan vreemde mensen?
Als je een oudere hond krijgt die niet goed gesocialisseerd, mishandeld of bijvoorbeeld angstig is, maak je het leven voor deze hond aangenamer door hem ook te laten wennen aan bovenstaande punten.
Als een hond bang is voor bijvoorbeeld mensen, ga dan op straat simpel naar de weg vragen of bijvoorbeeld vragen hoe laat het is. Zo laten de mensen de hond met rust (ze zijn bezig met jouw vraag) en ziet de hond dat hij niet bang hoeft te zijn voor mensen.
Binnen laat mensen de hond als lucht behandelen. Dus totaal geen aandacht aan schenken, ook niet als de hond toenadering zoekt. Hij zal eers moeten ontdooien voordat contact mogelijk gaat worden.
Dank je wel, dat gaan we doen. Ik ben opgegroeid met honden en katten, maar we hebben nog nooit een pup gehad, die getraumatiseerd is. Pas kwam er iemand binnen met een lange lichte jas, en Riley ging bang in een hoekje zitten bibberen. Toen heb ik hem laten zitten. Ik denk dat hij die jas associeerde met een jas van het laboratorium. Die persoon heeft ook geen aandacht gegeven aan Riley. De tweede keer dat ze kwam, met dezelfde jas aan, toen was Riley al wat minder bang. Maar eerlijk is eerlijk, Riley is hier nu een maand, en het verschil met de eerste dagen en met nu is al zo enorm. Hij kwam hier met dikke kwijlslieten aan zijn koppie, staartje tussen de beentjes en bibberend als een rietje. En nu, als hij wakker is en uit de bench, dan rent hij naar boven om degene die nog op bed ligt wakker te bespringen en wakker te likken. Ik vind het heel bijzonder om te zien, dat zo’n dier toch weer langzaam, al is het dan alleen nog met ons, weer vertrouwen krijgt.