Ja, ik ben voor dit verbod want het kan ook anders.
Vanaf 1 juli 2020 is het niet meer toegestaan om een elektrische schokband te gebruiken. Doe je dat wel, dan riskeer je een boete tot ruim 20.000 euro en/of een gevangenis straf van maximaal 3 jaar. Minister Schouten is er klaar mee. Maar dit geeft zeker weten een schokgolf in hondenwereld.
De schokband is vooral bekend bij een breed publiek van jachthonden trainers en politiehonden trainers tot wanhopige eigenaren. Maar ook veel gedragstherapeuten grijpen naar dit hulpmiddel, vaak zelfs als standaard oplossing. En dat terwijl het vaak heel anders kan. Ik blijf het een mooi voorbeeld vinden: Politiehond Bumper is volledig getraind zonder schokband. Dus ja, het kan. Maar ja, het kost je veel tijd en geduld. Maar ook vaak improvisatie vermogen van de trainer. Je zal meer moeten gaan kijken wat de hond beweegt en hoe je dit kan ombuigen naar iets wat jij wil.
En dat is nu juist waar het vaak fout gaat. De schokband is vaak zo “makkelijk”. Je behaald snel resultaat. En veel mensen vinden dat fijn. Zij willen niet een ellenlang trainingstraject in. Ze willen resultaat, het liefst gisteren.
Het veranderen van gedrag of het aanleren van gedrag is vaak een puzzel. Wat is belangrijk voor een hond. Waar wil deze voor werken? Waardoor is het gedrag zoals het gedrag is. Waardoor blijft het gedrag in stand? En hoe kan je dit ombuigen?
Of met andere woorden, hoe kan je het gedrag veranderen naar wat jij wil. En nog veel belangrijk, hoe kan je dit doen zodat de hond samen met jou de verandering doormaakt?
Er wordt gesproken dat veel honden er juist slechter worden als de schokband wordt afgeschaft. Ik denk dat niet zo zal zijn. Het tegenovergestelde wil ik juist beweren: honden zullen er beter van worden. Maar je moet als eigenaar wel meer naar je hond gaan kijken. Nieuwe oplossingen gaan verzinnen.
Ook is het onzinnig om te zeggen dat een hond niet meer een uitlaatklep heeft als deze niet meer los kan. En dan speciaal bij honden met een jachtinstinct. Ook daar kan je wat op verzinnen. Ga elke keer een andere route lopen zodat de hond elke keer nieuwe indrukken krijgt. Ga fietsen. Ga steppen. Koop een loopband. Ga speuren. Ga hersenwerk doen. Ga op jachttraining zodat het onder controle is. Ga….. noem het maar op. Je kan een hond op zoveel andere manieren stimuleren dat een hond echt niet perse los hoeft om zijn/haar behoefte te laten komen. En als je dan echt je hond los “moet” laten, ga dan op zoek naar een plek waar je dit veilig kan doen.
Een mooie stap voorwaarts in het welzijn van de hond. En nu maar hopen dat de mensen die de schokband niet meer mogen gebruiken creatief zullen worden en niet naar barbaarse achterhaalde methodes grijpen.