Een veelgestelde vraag die ik krijg, is: “mijn hond gaat liggen en ik wil dat niet. Hoe kan ik dat voorkomen?“.
Mijn simpele antwoord is eigenlijk altijd: “niet, lekker laten liggen”
Een antwoord dat natuurlijk extra uitleg nodig heeft, want een hond doet dit natuurlijk niet zomaar. Als voorbeeld neem ik de border collie. Een hond waarvan iedereen weet dat ze goed zijn om schapen te hoeden. De border collie voelt schapen feilloos aan. En dat is ook maar goed ook, want schapen kunnen letterlijk dood gaan van de stress. Een border collie zorgt er dan ook voor dat de druk op de schapen niet te hoog wordt gelegd. De techniek die hij daarvoor gebruikt, is het gedrukt lopen. En als dit nog niet voldoende is, gaat hij liggen. Met de hoogte van het lopen, varieert hij dus de druk die hij op de schapen legt.
Deze techniek is niet alleen van de border collies, maar wordt ook door andere rassen ingezet. Voornamelijk zie ik dat een hond dit gebruikt wanneer ze het niet vertrouwen. Onzekere honden bijvoorbeeld, maar ook als een hond benadert wordt door een hond die te overweldigend is. Ze gaan dus liggen om er voor te zorgen dat de druk niet te hoog oploopt. Als je nu je hond mee gaat trekken, dan zorg je er dus eigenlijk voor dat de druk wordt verhoogd. Een uitval of lelijk gedrag kan dan het gevolg zijn. Want stel dat je ergens bang van bent, wat ga je zelf doen als je naar “het gevaar” geduwd wordt?
Als de andere hond toch dichterbij komt, heeft een hond drie keuzes:
- blijven liggen
- opstaan/springen en beginnen te spelen
- opstaan/springen en aanval inzetten
Honden die blijven liggen, zijn vaak de honden die weten wat er gebeurt als ze gaan staan (verhoogde kans op een conflict). Ook kan het voorkomen dat honden op hun rug draaien. Daarmee geven ze nog meer aan dat ze geen conflict willen, want de buik tonen is immers heel ontwapend.
Als je hond opspringt en gaat spelen, kan dit zijn omdat hij heeft gezien dat de andere hond toch geen bedreiging vormt of juist om de bedreiging om te zetten naar spel. Uitdagen tot spel heeft vaak als uitwerking dat een andere hond niet gaat aanvallen. En ook zie ik honden het uitdagen tot spel gebruiken om een hond uit de focus te halen. Als je hond opspringt en een aanval inzet, heeft dat alles te maken dat je hond het toch niet aankon en het gaan liggen blijkbaar de druk niet heeft kunnen verlagen. Ze zien dan als enige nog dat ze een aanval in kunnen zetten.
Gaat je hond liggen, laat hem lekker liggen. Dit is een techniek die je hond inzet om de druk te verlagen en soms om de kat uit de boom te kijken. Door hem mee te trekken, dwing je hem om juist om geforceerd een beslissing te nemen. En als hij de andere hond eng vindt, kan dit een verkeerde beslissing worden.