Als uitgangspunt neem ik hier geen agressieve hond. Het bijten van een agressieve hond is natuurlijk niet wenselijk en valt in een andere categorie dan het bijten van een pup of in een spel.
Ik krijg regelmatig de vraag: “Mijn hond bijt mij, hoe leer ik ze dat ze dat niet meer doen?”. Ze kijken me vervolgens raar aan als ik ze vertel dat ik het juist stimuleer. Dat verdient natuurlijk een uitleg.
Eigenlijk is het heel simpel. Als wij willen spelen dan gebruiken we meestal onze handen en soms onze voeten. Het is makkelijk en met onze handen kunnen we van alles vastpakken. Een hond heeft niet zoveel om te gebruiken tijdens het spel. Je ziet ze wel eens voetballen of met hun kop iets verplaatsen. In het spel gebruiken sommige honden hun lichaam om tegen anderen te botsen, maar willen ze iets pakken, dan hebben ze alleen maar hun bek. Als je naar spelende honden kijkt, dan zie je dat ze hun bek vaak inzetten. Ze hangen in de nek, oren of wangen, maar ook vaak in de poten van een andere hond. Dit is nu eenmaal hun spel en ze vermaken zicht kostelijk.
Als je met een hond speelt, krijg je beter contact en daardoor ook een betere band. En waarom niet spelen op een manier die de hond begrijpt? Daag je hond uit, kijk naar je hond, imiteer zijn gedrag en je zal zien dat je binnen een paar seconde aan het spelen bent op een manier die je waarschijnlijk nog niet kende.
Maar het spel kan te wild worden. Honden laten zich wel eens meeslepen. Hoe harder jij speelt, hoe harder de hond terug speelt (en harder bijt!). Honden kunnen veel meer verdragen dan wij en ook onze huid is daar vaak niet tegen bestand. Vind je dat het te hard gaat, kan je rustiger gaan spelen of bijvoorbeeld een halve minuut bevriezen. De kans is groot dat de hond daardoor ook rustiger gaat spelen. Een andere manier is door het spel te beëindigen.
Leer je hond te stoppen
Een andere manier om het spel te stoppen, is door op te staan, handbeweging te maken en te zeggen “klaar”. Vervolgens loop je weg en negeer je de hond.
Klaar is een woord wat wij gebruiken, maar kan natuurlijk elk ander commando zijn. De handbeweging hoef je er niet bij te maken. Doe je dit wel, dan kan je later je hond laten stoppen door een handbeweging of door een commando te geven.
Het kan zijn dat hij door blijft gaan met spelen. Je kan dan doorgaan met negeren, maar sommige honden zijn volhardend en vervelend. Helemaal als het lopen lastig wordt gemaakt doordat er een hond aan je broek hangt. Als alternatief kan je hem naar zijn plaats sturen of hem een speeltje geven waar hij verder mee kan spelen.
Kauwbehoefte van een puppy
De tanden van puppy’s groeien en dat is vervelend. Bij menselijke baby’s wordt regelmatig een bijtring gebruikt. Ook honden kunnen dan de behoefte hebben om ergens op te kauwen. Niet alleen wanneer de eerste tanden groeien, maar ook wanneer ze wisselen en de volwassen tanden groeien. Om aan die kauwbehoefte te voldoen, is het goed om iets te geven. Bijvoorbeeld een knuffel, iets van rubber en bijvoorbeeld een nylabone. Het is altijd beter dat dit speelgoed kapot gaat en je meubels heel blijven. Bij de ene hond speelt dit natuurlijk meer dan bij een andere hond.
Kauwbehoefte van een volwassen hond
Ook volwassen honden hebben soms een kauwbehoefte. Dit wordt verhoogd als een hond stress heeft. Daarom is het niet verkeerd om je volwassen hond ook regelmatig iets te geven om op te kauwen. Dit kan een bot zijn, maar ook een nylabone.
Maar leert mijn hond dan niet bijten?
Nee. Een hond kan het onderscheid maken tussen spelen en vechten. Een hond leert hierdoor niet extra te bijten en daardoor agressief te worden. Anders zouden alle spelende honden agressief zijn naar andere honden. En dat zijn ze toch ook niet?
Kort samengevat:
- bijten mag (mits speels)
- leer wat “klaar” betekend
- Geef je puppy of volwassen hond iets om op te bijten