fbpx

Hondengedrag uitgelegd – hond op je schoot

Mag een hond nu wel of niet op je schoot liggen? Dat is een vraag waar toch wel veel honden eigenaren mee worstelen. De een zegt dat het niet mag, de ander vind het alleen maar fijn.

Om dit goed te begrijpen, is het belangrijk om terug te gaan waarom een hond dit doet. Wanneer puppy’s worden geboren, zijn ze heel erg kwetsbaar. Om te kunnen overleven, hebben ze de warmte van elkaar nodig. Wanneer ze alleen zouden liggen, kunnen ze sterven van de kou. Puppy’s zoeken elkaar dan ook op en liggen lekker tegen elkaar aan. Dit geeft ook nog een stukje extra geborgenheid en gevoel van veiligheid. Puppy’s doen dit niet alleen bij elkaar, maar ook bij de moeder.

Honden zijn van nature sociale dieren. Vanuit het nest zie je dat ze elkaar opzoeken voor warmte en geborgenheid. Op latere leeftijd zie je ze dit nog steeds doen. Maar als je goed oplet, zie je er een patroon in. Vaak zal je gaan zien dat een jongere hond naar een oudere hond toe gaat. Wanneer je een oudere hond naar een jongere hond toe ziet gaan, is dat eigenlijk altijd om de plaats. Dat de jongere hond daar ook ligt, is niet heel erg belangrijk. Vaak zal je zien dat de oudere hond dan een plekje naast de andere hond zoekt. Soms er tegenaan, maar vaak ook niet. Als de jongere hond naar de oudere gaat, zie je vaak dat die jongere hond tegen over de oudere hond aan gaat liggen.

Een hond denkt niet na over hoe groot ze zijn. Zo zie je hier een herder op een teckel liggen. Dat past natuurlijk voor geen meter, maar wat leeftijd betreft wel. De herder is namelijk jonger dan de teckel. Bijzonder genoeg zou je het andersom verwachten, maar de teckel ligt nooit op de herder.

Dit gedrag zie je ook bij mensen terug. Honden zoeken ons vaak op. Ze liggen tegen ons aan of over ons heen. Veel mensen vinden dat ook wel gezellig en soms geeft het bijzondere plaatjes als bijvoorbeeld een Duitse dog op je schoot probeert te klimmen. Een hond bedoeld hier helemaal niets mee. Ze willen graag de geborgenheid en het sociale contact. Ze proberen je niet te domineren of de baas over je te zijn. Je kan dit halen uit twee belangrijke aspecten:

  • Een pup waarvan de ogen nog niet eens open zijn, is zeker niet bezig met dominantie en overheersen van een andere hond
  • Een oudere hond zal dit nooit doen met een jongere hond, een jongere hond zoekt wel een oudere hond op

Dit is dan ook meteen de reden dat veel honden weglopen wanneer je als volwassene ze opzoekt om tegen ze aan te gaan liggen. Dit hoort namelijk niet. De jongere hoort de oudere op te zoeken en niet andersom. Daarom kan een klein kind bijvoorbeeld wel een hond opzoeken en er bij gaan liggen. Zij zijn jonger dan een hond. Dit verandert wanneer ze groter worden en grofweg rond/na de pubertijd worden de rollen omgedraaid.

Of je het toelaat dat een hond bij/over je komt liggen, is een keus die je zelf moet maken. Als je het fijn vindt om dat contact te hebben, laat het dan ook zeker toe. Het zal een nog grotere band met je hond geven. Als je het niet wil, ook prima.

Aan de andere kant, wanneer je hond je niet opzoekt, wil niet zeggen dat ze je niet leuk vinden. Sommige honden zijn heel zelfstandig en vinden dat contact niet nodig.

Het is natuurlijk wel anders wanneer je niet meer kan opstaan en een hond naar je uithaalt. Dan is er iets niet in orde en is het goed om daar aan te gaan werken om de relatie met je hond weer goed te krijgen.

Scroll naar boven