Mag ik? Op een hondenschool leer je dat je hond je aan moet kijken. Je vraagt om aandacht. Maar vaak hoef je een hond dit niet eens te leren. Ze doen dit uit zichzelf. Heb je er ooit wel eens bij stil gestaan en jezelf afgevraagd: Hoe vaak kijkt je hond je aan?
Op een normale wandeling kan dit al snel oplopen dat je het niet eer op beide handen kant tellen. Het gebeurt vaak vluchtig zonder dat je er erg in hebt. In andere artikelen (o.a. De kracht van het kijken, Hondentaal en Honden in de maatschappij) haal ik ook het kijken aan, maar nu heb ik over een ander soort. Dit keer gaat het over “kijken waar je bent”, “toestemming vragen” en “Steun zoeken”
Kijken waar je bent
Dit gebeurt natuurlijk alleen wanneer een hond los is. Ze zijn lekker aan het struinen en kijken regelmatig even terug om te controleren dat je er nog bent. Of om te kijken welke kant je op gaat. Het gaat snel en soms ook gewoon tijdens het snuffelen.
Toestemming vragen
Ook honden kunnen vragen stellen. Bijvoorbeeld als ze een andere hond tegen komen en willen spelen. Ze kunnen dan omkijken om te zien of je het goed vindt. Maar ook in het dagelijks leven kan een hond je aankijken om toestemming te vragen. Bijvoorbeeld wanneer ze wachten totdat ze mogen eten of als er iets lekkers op tafel staat wat ze graag willen hebben.
Steun zoeken
Van deze drie voorbeelden hoe vaak een hond je aankijkt, wordt deze vaak verkeerd geïnterpreteerd. Voornamelijk honden die onzeker zijn, maar ook stabiele honden, kunnen naar je opkijken met de vraag: “Los het ajb op”. Dit kan voorkomen wanneer er zich een spannende situatie voordoet. Ze vragen je dan om het op te lossen. Doe je het niet, dan gaan ze dit meestal zelf doen.
Als je de volgende keer met je hond op stap gaat, kan je hier eens op letten. Het analyseren van je hond en de betekenis achterhalen wat ze nu eigenlijk bedoelen, geeft je meer inzicht. Dit betere inzicht zorgt voor een betere band met je trouwe viervoeter.