Artikel geschreven door Angela van Iersel
praktiserend dierenarts bij De Limes Diergezondheidscentrum
Gaat de hond lekker mee op vakantie dan is het belangrijk om aan een goede parasietenbestrijding te denken. In Nederland is besmetting met de ziekte van lyme het grootste risico, in het buitenland kunnen de teken, muggen, zandvliegjes besmet zijn met veel meer exotische ziektes. De belangrijkste staan hieronder op een rijtje. Gaat u op vakantie meld dit aan uw dierenarts en informeer naar de beste preventieve parasietenbestrijding voor de regio waar u naar toe gaat.
1. Rabiës (hondsdolheid)
Rabiës komt bijna overal voor in europa. Het word overgebracht via speeksel bij bijtwonden door een besmet dier ( o.a. vossen, knaagdieren). Een infectie verloopt altijd dodelijk. Vaccineren is verplicht als u naar het buitenland gaat.
2. Vossenlintworm
Uw huisdier kan zich infecteren door het eten van besmette knaagdieren. De aandoening is ook erg besmettelijk voor de mens het is dan ook verstandig om de hond goed te ontwormen na de vakantie.
3. Hartworm
Hartworm (dirofilaria immitis), zorgt in europa voor steeds meer problemen. Geen enkel gebied in zuid- europa is volledig vrij van hartworm.
Honden en katten worden besmet als ze gestoken worden door bepaalde muskieten die besmet zijn met de larfjes van deze hartworm.
De larven groeien binnen enkele maanden uit tot volwassen wormen van wel 20 cm lang. De volwassen wormen wonen in het hart en de longslagaders. Deze wormen zorgen weer voor duizenden nieuwe larven maar kunnen door hun grote zelf ook ernstige hart en longproblemen veroorzaken.
Als uw huisdier besmet is met hartworm is de behandeling erg moeilijk en gevaarlijk. Als deze wormen namelijk gedood worden met een speciaal ontwormingsmiddel (zoals we ook gewend zijn te doen met de normaal voorkomende wormen in de darm) kunnen er wormrestanten in de bloedbaan gaan circuleren en zo zorgen voor een levensbedreigende “embolie”(bloedpropjes). Deze propjes lopen vast in kleine vaatjes waardoor de bloedcirculatie blokkeert en in heel het lichaam infarcten kunnen ontstaan.
Daarom geld hier zeker: voorkomen is beter dan genezen.
Omdat u niet kunt voorkomen dat uw huisdier gestoken word door muggen is het belangrijk de larven te doden voordat ze kunnen uitgroeien tot volwassen wormen.
Gelukkig zijn er meerder middelen (tabletten/ pippetjes) beschikbaar om uw huisdier te beschermen tegen een besmetting met hartworm. Er moet dan twee keer behandeld worden, als u terug komt van vakantie en 3-4 weken later. Bij een vakantie langer dan 3 weken moet ook al in het buitenland behandeld worden.
4. Babesiose
Babesiose is een bloedziekte die word veroorzaakt door een parasiet (babesia canis) die in de rode bloedcellen leeft. De parasiet word overgebracht door besmette teken. Deze teken kwamen vroeger alleen in het Middellandse Zeegebied voor, maar inmiddels heeft uitbreiding naar het Noorden plaats gevonden. Recent zijn er namelijk ook besmette teken in Nederland aangetroffen en zijn er een aantal ziektegevallen geweest van honden die nog nooit in het buitenland zijn geweest.
Katten zijn niet gevoelig voor infectie met babesia maar honden worden er ernstig ziek van. Ze krijgen hoge koorts, vaak vage klachten en vaak word de urine rood door afvalstoffen die vrijkomen bij een snelle bloedafbraak.
Er zijn medicijnen tegen babesia, maar toch is het sterfterisico erg groot bij besmetting.
Daarom is het ook belangrijk om besmetting te voorkomen. Het belangrijkste is om de teken goed te bestrijden, dit kan door pippetjes of een tekenband . Deze middelen zijn niet 100% effectief . Het duurt namelijk 24 uur voordat de teek na aanhechten uw hond kan besmetten, omdat niet alle teken binnen 24 uur worden gedood is het belangrijk om ook zichtbare teken te verwijderen met een speciale pincet.
Er is ook een vaccin tegen babesia op de markt, dit is echter duur en er wordt geen 100% werkzaamheid gegarandeerd. De injectie werkt namelijk maar ongeveer drie weken.
Neem bij verdachte symptomen na een verblijf in het buitenland direct contact op met een dierenarts en vermeld dan duidelijk dat de hond mee op vakantie is geweest.
5. Leishmania
Leishmania is een parasiet die overgebracht wordt door zandvliegjes. Deze zandvliegjes komen vooral voor in het Middellandse Zee gebied.
Honden (en soms ook mensen) zijn gevoelig voor de parasiet, bij katten wordt nauwelijks leishmania gevonden.
Na besmetting duurt het minimaal een maand voor het dier verschijnselen gaat vertonen, soms duurt het jaren voor de hond ziek word.
Er bestaan twee vormen van leishmaniose: de huidvorm en een algemene vorm. Bij de huidvorm zie je vooral schilfering, kaalheid, kleine korstjes (vaak ook aan de oren) en soms wat grotere knobbels in de huid. Bij de algemene vorm worden de inwendige organen aangetast zoals de lever, nieren en milt.
Er bestaan medicijnen tegen leishmania, maar deze hebben erg veel bijwerkingen en leidden meestal niet tot genezing. De problemen zijn vaak een tijd onder controle maar komen uiteindelijk weer terug.
Er is nog geen vaccin tegen leishmania dus een besmetting is alleen te voorkomen door bescherming te bieden tegen de zandvliegjes. Dit kan door middel van bepaalde tekenbanden verkrijgbaar bij de dierenarts. Ook is het verstandig om honden tegen zonsondergang binnen te houden, omdat dan de zandvliegjes actief worden.