fbpx

Gevaar van blauwalg voor honden

Artikel geschreven door Angela van Iersel
praktiserend dierenarts bij De Limes Diergezondheidscentrum

Veel honden zwemmen graag in de zomer of drinken ter verkoeling wat uit een sloot. Meestal is dit helemaal geen probleem. In de zomer kan er echter blauwalg in het water aanwezig zijn wat zeer gevaarlijk kan zijn voor uw viervoeter.

gevaar van blauwalg voor hondenBlauwalg is een bacterie (cyanobacterie) die van nature voorkomt in oppervlaktewater (sloot, zwemwater zowel zoet als zout water, meertjes maar denk ook aan een emmer water die in de tuin blijft staan of de lekbak van potplanten). Zeker bij warm weer (de bacterie houd van temperaturen tussen de 20- 30 graden) kan de bacterie zich explosief vermenigvuldigen. De bacterie kolonies vormen dan een soort kabels die als een blauw- groene waas op het water zichtbaar is. Bij het afsterven vormt de bacterie gifstoffen (zogenaamde toxines) die voor zowel mens als dier gevaarlijk kunnen zijn. Besmetting met de bacterie treed op door opname via de mond/ bek en wordt niet opgenomen door de huid.

Onze viervoeters lopen dan ook een groter risico dan mensen om deze bacterie binnen te krijgen. Ze drinken het water rechtstreeks of likken na het zwemmen de vieze vacht schoon en kunnen ook op deze manier de blauwalg binnen krijgen. Na opname van besmet water treden symptomen over het algemeen binnen 12 uur op, vaak al binnen een paar uur na het zwemmen. De ernst van de symptomen hangt af van de hoeveelheid opgenomen gifstoffen.

Symptomen van een vergiftiging met blauwalg:

  • Kwijlen
  • Braken
  • Diarree
  • Sloomheid/ slapte

En in ernstige gevallen:

  • Incoördinatie, spierkrampen of zelfs epileptische aanvallen
  • Ademhalingsproblemen
  • Overlijden is in zeer ernstige gevallen mogelijk

Het is dus belangrijk om in de zomer goed op te letten waar de hond mag zwemmen/ water drinken. Niet alle blauwalg soorten zijn giftig maar er kan beter geen enkel risico genomen worden.  Gemeentes controleren in de zomer zwemwater en vijvers op blauwalg en zetten hier in geval van besmetting ook waarschuwingsborden neer. Bedenk wel dat de meeste plaatsen waar honden zwemmen niet getest worden.

noritHeeft de hond per ongeluk toch gezwommen op een plek met blauwalg zorg er dan voor dat hij goed afgespoeld wordt met schoon water (niet met zeep) zodat hij zijn vacht niet schoon kan likken. En geef de hond norit (actieve kool) om eventuele toxinen weg te vangen in het maag darmkanaal.

Neem als de hond symptomen krijgt altijd contact op met de dierenarts, het kan nodig zijn om ondersteunende medicatie te geven of de hond zelfs op te nemen aan het infuus.

In de zomer gaan ook veel honden lekker mee naar het strand. De opname van grote hoeveelheden zout (door direct drinken van zeewater of spelen met een natte bal) kan door een zoutvergiftiging vergelijkbare symptomen geven. Het opgenomen zout irriteert het maag-darmkanaal en door de verhoogde concentratie zout in het bloed wordt er vocht onttrokken aan het lichaam. Dit lijd tot uitdroging en in de hersenen tot een verstoorde hersenfunctie.

Wil je weten waar het zwemwater vrij is van blauwalg, ga dan naar de website www.zwemwater.nl

 

Scroll naar boven