Wees gerust, dit gaat niet weer een verhaal worden dat je je hond moet belonen. Laten we het eens hebben over corrigeren.
Belonen en corrigeren, het blijft een gevoelig onderwerp en het land lijkt wel in twee kampen verdeeld. Nu heb ik natuurlijk al een keer eerder iets geschreven over aangeleerde hulpeloosheid (https://www.arvidvanputten.nl/aangeleerde-hulpeloosheid/). En nog meer blogs over belonen en corrigeren waarbij de nadruk altijd gelegd wordt dat het beter is om te belonen dan te corrigeren. De focus gaat voor de verandering eens op corrigeren.
Want heel eerlijk, iedereen corrigeert zijn hond. Inderdaad, iedereen. Een correctie is namelijk niet alleen een snok geven aan de lijn wanneer je hond een slip ketting of retriever lijn hoog in de nek heeft zitten. Het is ook niet het hakje of de prangende vingers in de zij. Of misschien nog wel erger, de schokband of een klap/schop geven. Corrigeren heeft veel meer variaties.
Een correctie is niet anders dan dat je iets doet waardoor gedrag uitdooft. Net als een beloning er voor zorgt dat bepaald gedrag toeneemt/verbeterd. Iemand die zegt z’n hond nooit te corrigeren, geloof ik dan ook niet. Want zeg je bijvoorbeeld nooit eens “Uh” of “Nee”? Dat zijn nog duidelijke correcties, niet fysiek, maar mondeling. De correcties die mensen sneller over het hoofd zien, is een hond ergens van onthouden. Een timeout geven op de gang, iets afpakken wat ze fijn vinden, dat je weggaat wanneer je hond vervelend is met aandacht vragen. Het zijn slechts een paar voorbeelden, maar allemaal bedoeld om gedrag wat je op dat moment niet fijn vindt te verminderen. En daarmee corrigeer je dus eigenlijk je hond.
Natuurlijk is het belangrijk om de focus te houden op het belonen en aanleren van goed gedrag. Toch kan het zo maar zijn dat je toch eens een correctie methode inzet om gedrag te veranderen. Er is niets mis mee dat wanneer een hond je altijd voortsleept naar dat ene losloopveld, om hem daar dan niet los te doen totdat hij rustig is. Er wordt dan een corrigerende methode gecombineeerd met een belonende methode: onthouden als hij druk is en geven wat hij wil wanneer hij rustig is.
Het hoeft dus helemaal niet erg te zijn wanneer je je hond corrigeert. De nadruk zal alleen moeten liggen op aanleren van goed gedrag in plaats van het onderdrukken van slecht gedrag.