fbpx

Bijtwonden, vaak erger dan het lijkt

Artikel geschreven door Angela van Iersel
praktiserend dierenarts bij De Limes Diergezondheidscentrum

Helaas komen bijtwonden regelmatig voor bij onze viervoeters. Het ene moment zijn ze lekker aan het spelen, het volgende moment kan dit helemaal uit de hand lopen.

Als er sprake is van veel bloed of een open wond is het natuurlijk meteen duidelijk dat dit ernstig is en dat dit door de dierenarts gehecht moet worden. De wonden worden dan goed geschoren en gespoeld, eventuele bloedingen gestopt en daarna netjes gehecht. Vaak brengen we een drain aan om wondvocht af te voeren en krijgt de hond antibiotica en een ontstekingsremmer om wondinfectie en bloedvergiftiging te voorkomen.

BijtwondenEen groot gevaar schuilt in de wondjes die niet meteen opgemerkt worden of niet diep lijken te zijn. Vaak vindt je alleen een klein gaatje waar een hoektand naar binnen is gegaan en bloed het niet of nauwelijks. Deze hoektand kan in het zachte onderhuidse weefsel een grote onzichtbare ravage aanrichten. Daarbij voelen de bacteriën, die door de hoektand naar binnen zijn gebracht, zich erg thuis in deze warme omgeving en zullen daar een uitgebreide bacteriële ontsteking veroorzaken.

Bij bijtwonden geldt dus vaak: het is erger dan het lijkt. Door deze wonden meteen goed te behandelen voorkom je dat er een slecht genezende wond ontstaat met veel weefselverval in de onderliggende weefsels en voorkom je ook dat de hond erg ziek wordt van een bloedvergiftiging. Ook als je alleen een klein gaatje vindt, is het verstandig om dit te laten controleren door de dierenarts. Zeker als er sprake is geweest van een “schudt” beweging door de hond die heeft gebeten.

Met een sonde kijken we dan hoe diep het gaatje is, gaat dit dieper dan 1-2 cm dan is het verstandig om onder narcose de wond goed te spoelen en verder open te maken om goed de schade in het onderliggende vetweefsel/spieren in beeld te brengen. Het is zo mogelijk om ook in de diepte alles goed uit te spoelen en eventuele haartjes en andere viezigheid die mee naar binnen zijn gegaan te verwijderen. Als de holte erg groot is (10 bij 10 cm is geen uitzondering!!!!) maken we op het laagste punt een extra gaatje om een drain aan te brengen. Via deze weg kan wondvocht dan aflopen en gaat het niet ophopen in de wond.

Bijtwonden hondenkapHierna word de wond gehecht. Vaak wordt de wond niet geheel gesloten omdat het om een vieze geïnfecteerde wond gaat. We starten meteen met een ontstekingsremmer en antibiotica en meestal krijgt de hond een kap om of petshirt aan zodat hij niet aan de wond/drain kan zitten.

Na drie dagen controleren we de wondgenezing, vaak komt er dan geen wondvocht meer uit de drain en kan deze verwijdert worden. Een week later gaan de hechtingen er dan al weer uit. Dan worden ook meteen de restjes wondvocht en korstjes etc. mee verwijdert. In de meeste gevallen is de wond dan goed genezen. In een enkel geval is het na enkele dagen nodig om de wond nogmaals op te frissen omdat er een deel van het weefsel toch niet levensvatbaar blijkt te zijn.

Door meteen goed ingrijpen kan veel leed voorkomen worden.

Scroll naar boven